Sæson råvarer

Opslagsværk over årstidernes grøntsager, frugter og fisk

Sæsonens grøntsager
Sæsonens frugter
Sæsonens fisk

Der er mange store fordele ved at tilrettelægge måltiderne efter sæsonens råvarer. Når råvarerne er i sæson, er de oftest billige fordi de findes i overflod tæt på. I Danmark findes mange gode og sunde råvarer, og de skiftende årstider giver os et varieret udvalg der passer til såvel sommer som vinter.

Med denne komplette oversigt kan du opnå følgende fordele:

  • Du sparer penge ved at købe sæsonaktuelle råvarer
  • Du får de sundeste råvarer, som findes lokalt
  • Du skåner miljøet for unødig lang transport af råvarer

Spar penge ved at købe sæsonens råvarer

Det er dyrt at importere frugter, grøntsager og andre råvarer fra udlandet. Det mærker du især på pengepungen når du køber råvarer som ikke er i sæson i Danmark, da disse skal transporteres over lange distancer – og i nogle tilfælde også pålægges told. Råvarernes kvalitet er typisk også lavere, og den længere transporttid resulterer ofte i en lavere holdbarhed.

Lokale råvarer er sundere og bedre

Når du køber danske råvarer, er du ikke kun med til at støtte det lokale erhvervsliv. Du får også nogle råvarer som er undergået streng kontrol af myndighederne, og den kortere transporttid betyder normalt at råvarer som grøntsager og frugter har fået lov at modne naturligt inden plukning. Fisk er også friskere når de er fanget lokalt, og du kan samtidig være sikker på du ikke støtter overfiskeri og dertilhørende ødelæggelse af havmiljøerne. Fiskeri er nemlig særdeles kontrolleret herhjemme, netop for at undgå overfiskeri.

Alt i alt betyder det at du får de bedste og friskeste råvarer, når du holder dig til de sæsonaktuelle råvarer der findes i Danmark.

Miljøet skånes når du holder dig til sæsonens råvarer

Når du undgår at købe dyre importerede råvarer, skåner du miljøet for lange transporter mellem verdensdelene. Et godt eksempel er jordbær, som fås det meste af året. Dog er den danske sæson kort, og varer typisk kun få måneder. Resten af året importeres jordbær fra lande så langt væk som Chile, hvilket betyder at de skal flyves hertil. Det betyder ikke kun at dine jordbær er særdeles dyre, men også at miljøet bliver stærkt belastet på grund af den lange transport.

Sæsonaktuelle råvarer transporteres nogle gange direkte fra dansk jord til forretning, og rejsen er derfor minimal.