Mad til to dage kan være mange ting, men det behøver ikke være kedeligt. Med lidt omtanke kan du få to næsten helt forskellige retter, uden at du skal lave en hel masse arbejde på andendagen.

I denne artikel har vi samlet en række gode tips til mad der holder i to dage eller mere, og så finder du ligeledes nogle konkrete bud på retter, der kan række til flere dage ad gangen – uden at det bliver kedeligt.

Måltidskasser – så er der mad til flere dage

Med måltidskasser er du sikret mad til flere dage, uden at du skal tænke på indkøb eller gennemgå alle køkkenskabene. De fleste måltidskasser indeholder nemlig alt hvad du skal bruge, og typisk fås de med op til 4 eller 5 retter til en uge – nogle endda med mulighed for at dække alle ugens 7 dage.

Det smarte ved måltidskasser, hvilket også er grunden til at denne hjemmeside er blevet til, er at du er sikker på at spise godt og varieret uge efter uge. Selvom du har travlt, går du således ikke på kompromis med din egen eller familiens sundhed. Det er derfor nærliggende at anbefale måltidskasser som den perfekte løsning for dig, der har brug for mad til flere dage ad gangen.

Du kan desuden også få måltidskasser med hurtig og nem mad, og der findes endda også måltidskasser som leveres med helt eller delvist færdiglavet mad. Således behøver du ikke foretage dig andet end at opvarme og anrette maden.

Simremad – perfekt til den kolde årstid

Simremad kan spises året rundt, men særligt i vinterhalvåret hvor rodfrugter er i sæson. Det gode ved simremad er at selv den billigste udskæring af eksempelvis oksekød kan laves til et himmelsk måltid, som mætter hele familien i flere dage.

Laver du eksempelvis en gryderet af et stykke oksespidsbryst, som har simret i et par timer ved lav varme, kan du kombinere med mosede grøntsager den ene dag, og så eksempelvis spise ris på dag to. Du kan ligeledes servere forskellige friske grøntsager til retten på de forskellige dage, og tilberedning på andendagen tager således ikke mere end 10-15 minutter.

Det gode ved simremad er også at gryden gør arbejdet for dig, så du skal blot fylde ingredienserne i gryden og lade dem hygge sig mens du laver andre ting. Det er således en oplagt søndagsret, da du så kan klare oprydning, tøjvask, samt rengøring mens maden passer sig selv.

Pizza og pasta – nemt og børnevenligt

De fleste børn elsker pizza og pasta, og det er både nemt og sjovt at lave det sammen med børnene.

Pizzaer kan nærmest varieres ud i det uendelige, og hvis du laver en tilpas stor portion kan den sagtens holde i to dage.

Det samme gælder med pasta, da de fleste pastaretter kan laves i større portioner der ligeledes kan deles op og spises i flere dage. Den klassiske pasta bolognese er særligt velegnet til dette, da den ligeledes er frysevenlig og smager fantastisk selv efter et par måneder i fryseren. Det er også en nem ret at spæde op med nogle friske grøntsager, eksempelvis modne tomater, men også rucola og frisk basilikum.

Under pastaretter er det også værd at nævne lasagne, som ligeledes er en fantastisk børnevenlig ret der kan spises ad flere dage og ligeledes holder sig fint i fryseren.

Salater – let mad til flere dage

En god salat kan laves simpelt af din grønne favoritsalat, hvortil der eksempelvis kan iblandes pasta for lidt ekstra kulhydrater, samt kød og/eller nødder.

Kylling gør sig særligt godt i en salat, da kødet er nemt at skære ud og magert. Med en god dressing blandet af lige dele balsamico og olivenolie, får salaten en fantastisk afrundet smag med en let bitterhed der eksempelvis går fint sammen med pasta kogt al dente, og/eller et stykke friskt brød.

En grøn salat tager ikke mange minutter at lave, og den udgør en god og næringsrig base for dit måltid. Skal du have ekstra fibre og vitaminer i salaten, kan du også snitte lidt hvidkål eller spidskål og blande i. Broccoli er også en fantastisk sund grøntsag, som burde høre hjemme i meget mere madlavning end den gør idag.

Salaten klarer sig fint i køleskabet til næste dag, hvor den så kan tilsættes tun, æg eller noget helt tredje – der er uendeligt mange kombinationsmuligheder, og her er der garanti for et nemt og enkelt aftensmåltid til to eller flere dage, hvor du endda slipper for et kæmpe oprydningsarbejde i køkkenet.

Eksempler på måltider til to dage

Herunder har vi samlet en hel række af gode og lækre retter, som kan udgøre hele eller dele af måltider til to eller flere dage.

  • Millionbøf
    Kan kombineres med et utal af tilbehør, men i den klassiske udgave serveres den med kartoffelmos. For et lettere alternativ kan det prøves med blomkålsmos eller serveres med salat som tilbehør.
  • Kylling i karry
    Endnu en vellidt klassiker, som mange kan lide. Kylling i karry kan serveres med næsten alle slags grøntsager du har i køleskabet, og spises typisk med ris. Prøv gerne vilde ris, hvis du ønsker et mere fiberrigt alternativ.
  • Boller i karry
    En børnevenlig ret, der kendes og elskes af de fleste. Kombineres typisk med ris, men som med kylling i karry kan vilde ris benyttes som et sundere alternativ til almindelige hvide ris.
  • Mørbradgryde
    En mørbradgryde består normalt af en svinemørbrad med fløde, hvori den har fået lov at simre i en kort stund. Der tilføjes valgfrie ingredienser til mørbradgryden, men typisk serveres den med løg, gulerødder og champignon i gryden. Mange ynder også at tilsætte friske krydderurter til retten, og her går enten timian eller rosmarin ganske fint sammen med kødet. Spises enten med kartofler eller ris.
  • Osso bucco
    Osso bucco er måske ikke kendt af særlig mange, men det er en særdeles god og velsmagende ret til de kolde dage. Osso bucco er dejlig simremad, som skal stå og passe sig selv i en gryde med lidt grønt og krydderier til smagen. Serveres typisk med en mos bestående af kartofler og årstidens rodfrugter.
  • Frikadeller
    Frikadeller så dansk som det overhovedet kan være, og de kan tilberedes på et utal af måder. De kan laves med en blanding af hakket kalv og flæsk, hakket svinekød, og endda hakket kyllingekød hvis der ønskes en mere mager udgave. Frikadeller kan serveres til alt lige fra en skive rugbrød til kold kartoffelsalat, afhængigt af årstiden og hvad der er stemning for.
  • Chili con carne
    Selvom navnet antyder stærk og krydret mad, er det ikke tilfældet. Chili con carne kan faktisk laves så stærk og krydret som man har lyst til, og det er en fantastisk ret til servering i flere dage. Den er desuden frysevenlig, således at den kan opdeles i portioner og opbevares i fryseren. Serveres normalt med cremefraiche på toppen og ris, men du kan også bare spise en skive brød til.
  • Lasagne
    Lasagne kan laves på flere måder, så sværhedsgraden kan varieres alt efter hvor meget tid du har til tilberedningen.Normalt laves der en ragu eller kødsovs som lægges mellem lasagneplader, hvorefter der fordeles et lag bechamelsauce på toppen. Nogen pytter så lidt rasp på toppen, andre nøjes med lidt revet ost – det er smag og behag, hvilket er det gode ved lasagne: Den kan varieres præcis efter din egen smag.
  • Smørrebrød
    Hvordan kommer du af med resterne i køleskabet? Nemt: Du serverer smørrebrød. Smørrebrød kan sagtens spises flere dage ad gangen, hvis du blot laver tilbehør nok. Der kan koges æg til æggemadder, en leverpostej kan opvarmes sammen med lidt bacon og champignon, du kan købe skiveskåret roastbeef, fiskefileter kan nemt steges på panden, og så fremdeles. Her kan alle familiens favoritter samles på bordet og lægges på rugbrød.